tirsdag den 24. september 2013

Mine dejlige hunde

Jeg har før postet billeder af vores dejlige hunde Mickey og Gaizia (det er forresten Mickey i kan se ude til højre), og i dag så jeg en lille video på Fjæsbogen, der fik mig til at tænke på dem og vores families forhold til dyr, specielt vores hunde.


Da ungerne var mindre, var det rigtig vigtigt for mig, at de fik et godt forhold til dyr, og forstod hvad det vil sige, at tage sig af et andet (mindre) levende væsen; hvordan et dyr også kan have følelser, rettigheder og krav på at blive behandlet godt.

Det første dyr vi havde, da børnene var godt 8 og 5 år gammel, var vores kanin Futte, en skøn hvid/brun dværgvædder kanin (i ved med hænge ører).


Det var en god start til at lære børnene hvordan hun skulle fodres hver dag, have ryddet ud i buret og samtidigt kunne hun få sele på og gå små ture i haven. Man skal huske, at grunden til at man anskaffer sig dyr, er for at de skal være en del af familien, og ikke fordi børnene ALENE skal passe og pleje dem! 
Det er så ærgerligt, både for familie og dyret, når overvejelserne ikke har været dybe nok, og man ender i en situation hvor man skal skaffe sig af med det nye familiemedlem. Så husk - det bliver DIG som den voksne der har ansvaret, og som skal sørge for: Mad, vand, motion og omsorg! Det er ikke noget børnene kan have ansvar for. For mange børn bliver det naturligt, men der er jo også tider hvor vennerne/fodbold/computeren er mere spændende - og så skal de jo have en hjælpende hånd. 

Vores datter var rigtig glad for Futte og passede hende, trænede hende i haven med dressur og fik et rigtig godt forhold til hende, hvor vores søn ikke helt var så interesseret. Det var dumt at skulle rense bur og give Futte mad, synes han - så det endte med mere at være vores datters kanin end hans. 
Det kan måske også have lidt med hans alder at gøre... han var jo kun 5 år da vi fik hende... hvor datteren var 8 år. 

Til gengæld var sønnikke meget mere på banen, da vi skulle have hund! Min mand og jeg havde i mange år snakket om, at når vi fik købt hus og der var have, ville vi gerne have hund - og sjovt nok har vi begge altid drømt om en slædehund! Der blev kigget på hjemmesider og læst tykke bøger og langt om længe blev G-kuldet født i en af de Kenneler vi havde haft øje på. 


Lille frække Gaizia og min dejlige mand


Gaizia er en stille - men utrolig klog hund. Hun elsker at putte og er en rigtig "fars" pige, og det har hun været helt lige siden vi fik hende. Hun hopper op og ned og hyler, når farmand kommer ind af døren; de har et helt særligt bånd. 

Og så er der jo "Bassemand" eller Mickey som han også kaldes. Vi havde egentlig besluttet os for, at vi kun skulle have en hund, men så fandt jeg ud af at denne dejlige fyr var til salg, ikke så langt fra hvor vi boede, og hans dejlige lille fjæs var slet ikke til at modstå. Og så er slædehunde jo et flokdyr... ik?...Der var mange af den slags undskyldninger... hehe

Lille Mickey-mand
De to er i dag de bedste af venner, der både putter og leger sammen. De kunne ikke undvære hinanden, så det var helt klart det rigtige valg vi foretog os dengang vi valgte at få to hunde!
Sønnikke har virkelig været den af ungerne der har haft mest interesse for hundene. Gaizia sover hos ham om natten og Mickey elsker at gå tur med ham - de har deres sædvanlige tur når han kommer hjem fra skole. Jeg mistænker lidt de går ud og kigger på piger hehe.... men lidt skal man vel også kunne bruge en sød hund til.... 

Hvalpe skulle vi da også lige prøve at have, så her for 2 år siden blev det til et skønt kuld på 3 stk. 
Begge børn var med til fødslen og det var en skøn oplevelse for hele familien at se de små mirakler blive født og følge dem alle 8 uger indtil de kom hjem til deres skønne familier. 

Leia, Luke og Anakin (ja vi er lidt nørdet) 
Når jeg så ser den video, så tænker jeg at både det at vi har haft Futte samt Gaizia og Mickey har gjort at ungerne har lært at dele (tid, pligter, ansvar) og elske - for det er jo det, der er det ultimativ dejligste ved dyr: Du får det igen som du giver - og giver du dem masser af kærlighed, får du uendelig ligeså meget tilbage. 

Uha, der blev jeg da vidst helt rørstrømsk...!

God Tirsdag alle!!
1 kommentar: